Nyugi, Jézus és Borges

2010.12.23. 18:35

Nem így terveztem a karácsonyra készülődést, de betegen nem tudok nagyon mást csinálni, mint itthon feküdni, tévézni és olvasgatni. Szóval maximális nyugalom, pihenek, gyógyulok.

Amilyen a szerencsém, az egyik féle műsor, ami többször is betalál, aláássa kicsit a nyugalmam: nagyon szépen illusztrálva mutatják, ahogy a baktériumok gyorsított evolúcióval kifejlesztik az antibiotikum-rezisztenciát, és aztán vígan szaporodnak tovább. Kösz, azért még beszedem a gyógyszerem. :)

A másik féle műsorok a Jézusosak. Érdekes, hogy karácsony előtt háromból egy foglalkozott csak a születésével, kettő a gnosztikus evangéliumokkal. De igazuk van, ezek engem is jobban érdekeltek. Bővebben nem megyek bele, csak Júdás evangéliumát emelném ki. A fő gondolat az, hogy Júdás azért árulta el Jézust, hogy beteljesítse annak isteni tervét.

Erről eszembe jutott, hogy olvastam egy Borges novellát, a Három Júdás-változatot, ami szintén Júdást járja körül egy különös környezetbe helyezve. Egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy érdekes, hogy Borges 1944-ben írta a novellát, az evangéliummal pedig 2000-ben kezdtek el dolgozni a régészek és restaurátorok. De mégsem lep meg, aki kicsit is ismeri Júdás történetét, annak a fejében bármikor megfordulhat egy hasonló gondolat. Nem is hasonlít egymásra a Borges-történet és a gnosztikus evangélium „eretneksége”, az evangélium inkább egy gnosztikus irat az ebben hívőknek, míg Borges a kanonikus rendben maradva állít valamit.

Nem is tudok többet mondani erről, olvasson, aki szeret olvasni, Borges jó. :)

Jézus születéséről pedig itt van ez, találjuk meg benne a technikai bakit!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockakolto.blog.hu/api/trackback/id/tr122535209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabó Kocka · http://kockakolto.blog.hu 2010.12.23. 18:42:19

Apropó, felháborít, hogy nem találtam a MEK-en Borgest. Ez miért lehet? Lehet, hogy a posztbeli link egy jogsértő oldalra mutat? Régebben a MEK-en olvastam.
Idecsapom még ezt a linket, a posztban nem találtam helyet neki: en.wikipedia.org/wiki/Three_Versions_of_Judas
"/>
süti beállítások módosítása